MOLNÁRKALÁCS SÜTŐVAS-OSTYASÜTŐVAS
Molnárkalács sütővas-ostyasütő jellemzői:
- A molnárkalács sütővasat- ostyasütő az első használat előtt jól ki kell égetni.
- A molnárkalács sütővasat kellő hőfokra felhevítjük, majd kevéske zsiradékkal bekenjük az alsó és felső sütőlapokat. Ezt minden 50-60 ostyalap sütése után érdemes elvégezni.
- Próbasütést végzünk (elég meleg-e vagy hideg a sütővas, illetve a tészta állaga megfelelő e). Egy evőkanálnyi masszát teszünk az alsó sütőlap közepére és összezárjuk a felső sütőlappal, pár másodperc alatt megsütjük mindkét oldalon a tésztát.
- A molnárkalács sütővasat nem kell elmosni használat után. A még forró vasat hidegvízbe mártjuk, ezzel a technikával el tudjuk távolítani a szennyeződéseket.
- A következő alkalmi sütésnél érdemes ezt megismételni.
- A termék hossza: 57 cm
- Persely átmérője: 15×15 cm
-
Molnárkalács (édes ostya) recept
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 tojás, 4 evőkanál cukor (lehet púpozni), csipetnyi só, 4 evőkanál olaj és annyi tej, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb állagú tésztát kapjunk. Kanalazható legyen.
Elkészítés:
A sütőt a gáztűzhelyen felforrósítjuk. Beleteszünk a sütővacunk közepére kb. 1 evőkanálnyi tésztát, és összenyomjuk. Addig kell sütni, amíg sípoló”hangot ad ki”. Majd a sütőt megfordítva a másik oldalát is sütjük. Nem kell sokáig, hamar elkészül.
Jó étvágyat!